Wat is de impact van de oorlog in Oekraïne op onze economie?

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft voor beide landen, maar ook voor de rest van de wereld gevolgen. Niet alleen politiek gezien, maar ook op economisch vlak. De impact op de economie is onder andere te verklaren door prijsstijgingen van diverse producten, maar ook de effecten van sancties die tegen of door Rusland zijn ingesteld. Nederland onderhoudt beperkte handelsrelaties met Oekraïne en Rusland. Ondanks dat het CPB verwacht dat het economisch herstel waarvan voor de uitbraak van de oorlog sprake was, doorzet, zullen er alsnog economische gevolgen merkbaar zijn.

De inflatie

Met inflatie wordt waardevermindering van het geld bedoeld. Anno nu koop je met je salaris minder dan een jaar geleden. De inflatie is voor iedere inwoner van Nederland merkbaar. Deze wordt grotendeels veroorzaakt door de gestegen energieprijzen. Een stijgende trend was reeds waarneembaar, maar door de oorlog is dit nog meer toegenomen. Ook producten waarvan bij de vervaardiging veel gas nodig is, stijgen in prijs. Net als in de rest van Europa is de koopkracht van veel Nederlandse huishoudens merkbaar gedaald. Het is op dit moment niet te voorspellen hoe lang de prijsstijgingen nog zullen aanhouden.

oorlog oekraine economieImport en export

Zoals al genoemd zijn Oekraïne en Rusland geen grote handelspartners van Nederland. Ook met andere Europese landen onderhouden ze beperkte handelsrelaties. Nederland exporteert slechts 1,1% van al zijn producten naar Rusland. We halen er ongeveer 3,5% van onze import. Op globaal niveau zullen de verstoorde handelsstromen dan ook weinig schade opleveren. Voor sommige bedrijven kan dit echter anders liggen. Dit zijn de ondernemingen die belangrijke grondstoffen als aardgas en olie gebruiken, maar ook de uit Oekraïne afkomstige maïs en plantaardige oliën.

Mogelijke impact op productieprocessen

Alhoewel de onderlinge afhankelijkheid van zeer beperkte omvang is, kunnen we toch economische gevolgen ondervinden. Stel je voor dat er een product uit een bepaalde productieketen wegvalt. Dit beïnvloedt het hele productieproces. In de ernstigste gevallen kan dit ertoe leiden dat het gehele productieproces een halt wordt toegeroepen. Die impact kan weer minder groot worden wanneer er bijvoorbeeld alternatieve onderdelen kunnen worden gebruikt. Om die reden is het lastig om over de economische gevolgen voor bedrijven globale uitspraken te doen.

Gevolgen voor de financiële sector

Zoals je weet zijn er door de Europese Unie sancties opgelegd aan Rusland. Het doel van deze sancties is het financieel raken van het land. Een gevolg daarvan is dat het nu verboden is om met bepaalde Russische banken te handelen. De financiële sector is verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze sancties. De waarde van financiële producten van banken, pensioenfondsen en verzekeraars kunnen als gevolg daarvan wel dalen. Volgens onderzoek is daarvan op dit moment slechts beperkt sprake.

Oekraïense immigranten

Tot slot drijft de oorlog tal van Oekraïense migranten naar de rest van Europa. Ook naar Nederland. Voor hen moet opvang en huisvesting worden geregeld. Dit betekent op korte termijn een impact op onze economie. Op de lange termijn zijn de gevolgen hiervan voor de economie afhankelijk van hoeveel vluchtelingen zullen meedoen op de arbeidsmarkt. Dit betekent namelijk dat er minder uitkeringen nodig zijn en dat er meer wordt bijgedragen aan belastingen, premies en economische groei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.