Hoeveel is de meerwaarde van een 8k televisie ten opzichte van een 4k televisie?

4K-televisies zijn langzaam maar zeker steeds vaker present in de Nederlandse huiskamers. Maar terwijl deze trend nog niet in zijn geheel heeft doorgezet, lanceren de eerste producenten al hun 8K-televisieschermen. Zowel Samsung als Sony en LG hebben reeds apparaten met 8K-resolutie ontwikkeld. Deze televisies laten een beeld zien dat 4 keer zo scherp is als 4K-televisies, die ook wel Ultra HD televisies genoemd worden. Een 8K-beeld is opgemaakt uit meer dan 33 miljoen beeldpunten (7680 x 4320 pixels). Een 4K-beeld heeft er 8 miljoen.

Wat is een 4K-televisie?

Laten we, voordat we ingaan op de eventuele toegevoegde waarde van een 8K-televisie, eerst eens bekijken wat een 4k televisie is. Deze televisies hebben een 4K-resolutie en 4 keer zo veel pixels als een Full HD televisie. Dit verschil is vooral op grote schermen zichtbaar. Des te meer pixels een beeld bevat, des te beter kleine details zichtbaar zijn. Momenteel heeft iets meer dan 40% van de Nederlandse huishoudens een 4K-televisie. Veel programma’s en films worden echter nog niet in 4K-kwaliteit uitgezonden.

Om welke reden kiezen mensen voor een televisie met 4K-resolutie?

Dé reden om voor een televisie met 4K resolutie te kiezen, is uiteraard de scherpe beeldkwaliteit. De komst van de Ultra Blu-ray spelers heeft de populariteit van deze tv’s nog een extra zetje gegeven. Ook streamingdiensten introduceren mondjesmaat 4K-materiaal en de prijzen van deze televisies zijn eveneens aanzienlijk gezakt. Het verschil in beeldkwaliteit tussen een Full HD en een 4K-kwaliteit is echter op kleine schermen veel minder goed te zien. Zenders zijn nog steeds aan het experimenteren. Zo werd het EK voetbal wel in 4K uitgezonden, maar de Olympische Spelen niet.

8k tvHet verschil tussen 4K en 8K

En daar stond ineens ook de 8K televisie voor de deur, terwijl zijn voorganger dus nog verre van ingeburgerd is. Je zou denken dat je met deze nóg hogere resolutie profiteert van een merkbaar betere beeldkwaliteit, maar dat is niet per se zo. Voor het menselijk oog is het verschil tussen 4K en 8K namelijk nauwelijks waar te nemen. Het verschil wordt iets zichtbaarder wanneer je een enorm scherm zou gebruiken. Op schermen tot 65 inch (de diagonale grootte van de televisie) zie je vrijwel geen verbetering. Dat betekent dat het voor de meeste Nederlanders de komende jaren nog geen zin heeft om een 8K-televisie aan te schaffen.

Is er 8K-materiaal beschikbaar?

Ook 8K beeldmateriaal is nog nauwelijks beschikbaar. Er bestaan slechts enkele demo’s. Het handjevol films dat in 8K is opgenomen, kan door de huidige Blu-rays nog niet worden afgespeeld. Ook 8K content op streamingdiensten als Netflix en Disney+ is er niet. YouTube bevindt zich nog in de testfase. Wanneer streamingdiensten als Netflix 8K-materiaal gaan aanbieden, is niet bekend. Logischerwijs zullen zij hier wel eerder mee komen dan de televisiezenders. Voor die laatste kost een hogere resolutie namelijk extra bandbreedte. En dan vergt een behoorlijke investering. Anno nu heeft de 8K-televisie voor verreweg de meeste huishoudens dus geen meerwaarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.