Drie tips om te stoppen met roken in 2023

Dat roken verslavend is, zal geen nieuws voor je heten. Ben je eenmaal begonnen, dan is het moeilijk om ermee te stoppen. Langdurig roken betekent een verhoogd risico op kanker en hart- en vaatziektes en een slechtere conditie in het algemeen. Reden genoeg om in 2023 te stoppen. De overheid probeert stoppen met roken te stimuleren. Zo zijn de accijnzen reeds verhoogd en verkoopt de horeca geen tabak meer. Ook in 2023 staat er een flinke accijnsverhoging op de planning.

Tip 1: Stel een specifieke datum vast

Wanneer je een specifieke datum vaststelt waarop je met het stoptraject begint, maak je een duidelijke afspraak met jezelf. Velen vinden 1 januari een mooi moment om te starten met goede voornemens. Uit onderzoek is gebleken dat de eerste dag van het jaar niet de effectiefste is. Personen die aan Stoptober meedoen, zijn doorgaans succesvoller in het ook op de lange termijn afzweren van de sigaret. Samen met anderen stoppen betekent extra sociale steun. Iets wat je goed kunt gebruiken in een uitdagende periode als deze!

Tip 2: Zoek afleiding

Ook wanneer je 100% achter het stoppen met roken staat, is de verleiding af en toe groot. Onthoud echter dat de trek in een sigaret, hoe sterk deze ook is, doorgaans slechts een paar minuten duurt. Door in die korte tijd dingen te doen die je afleiden, lukt het je om geen aandacht aan deze behoefte te besteden. Zo weet je hieraan succesvol weerstand te bieden. Zoek deze afleiding direct wanneer de trek opkomt en niet wanneer je jezelf al bijna niet meer kunt tegenhouden.

Tip 3: Wees je bewust van en voorbereid op ontwenningsverschijnselen

stoppen met rokenEr is niemand die heeft beweerd dat het stoppen met roken eenvoudig is. Je lichaam is dusdanig gewend aan de nicotine dat je bijna onvermijdelijk te maken zult krijgen met ontwenningsverschijnselen. Je kunt bijvoorbeeld chagrijnig worden, hoofdpijn krijgen, meer trek in eten ontwikkelen, obstipatie krijgen of overmatig gaan zweten. Wees hierop berekend. De ontwenningsverschijnselen zijn de eerste paar dagen het ergst en zullen na twee weken grotendeels afgezwakt zijn.

Lukt het je echt niet om de ontwenningsverschijnselen te overwinnnen? Neem dan tijdelijk je toegreep tot een elektronische sigaret of een nicotinepatch. Tijdelijk is altijd het best, maar hoewel hierover twijfel wordt gezaaid is bijvoorbeeld een e-sigaret echt wel een heel stuk minder schadelijk dan een gewone sigaret. Smaakjes zijn in Nederland verboden, maar net over de grens met België in winkels in Maasmechelen, Stekene of Bocholt kan je terecht voor een mooi gamma dat je écht wel kan helpen.

Geen reden tot zorg

Maak je geen zorgen om je klachten; deze komen voort uit een natuurlijke reactie van je lichaam en zullen over een tijdje als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. Heb je er erg veel last van, dan kun je gebruikmaken van een hulpmiddel als nicotinevervangers. Licht ook je omgeving in. Anticipeer op je grotere eetlust door voldoende gezonde tussendoortjes in huis te halen. Zo voorkom je gewichtstoename in een korte tijd. Het eten van vezelrijke producten en het drinken van veel water helpt je bij de stoelgang.

Jezelf het stoppen met roken makkelijker maken

De toegenomen prijs van tabak is voor veel rokers onvoldoende reden om te stoppen. Ook persoonlijke motivatie is immers belangrijk. Heb je eenmaal besloten om in 2023 te gaan stoppen met roken, dan zul je gedurende dat traject zeker enkele moeilijke momenten beleven. De tips hierboven zijn bedoeld om je zo goed mogelijk voor te bereiden. En bedenk: heb je een keer een terugval, dan is dat niets om je voor te schamen. Met vallen en opstaan bereik ook jij jouw doel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.