Hoe spiritualiteit in je leven plaats geven je mentale gezondheid kan bevorderen

Diverse onderzoeken tonen aan dat er een verband bestaat tussen je overtuigingen en je mentale gezondheid. Positieve gedachten, die je onder andere door spiritualiteit en meditatie kunt ontwikkelen, dragen daaraan bij. Met deze gedachten kun je mentaal een stuk lekkerder in je vel gaan zitten. Ze helpen je niet bij het voorkomen van gezondheidsproblemen, maar wel met het omgaan ermee. Met spiritualiteit bedoelen de meeste mensen alles wat met het niet-stoffelijke bestaan te maken heeft.

Wat is spiritualiteit precies?

Niet zelden associeert men het begrip spiritualiteit met adjectieven als vaag en ongrijpbaar. Het wordt -geheel onterecht- nogal eens als zweverig afgedaan. Echter verwijst de term spiritualiteit naar een bewustzijn dat in relatie tot een hogere werkelijkheid staat. Je erkent dat er iets groters bestaat dan jij en meer dan je met je zintuigen kunt waarnemen. Tegelijkertijd is spiritualiteit een reis naar je bewustzijn. Het is een innerlijke ervaring die bepaalt hoe je in het leven staat.

Jezelf regelmatig even ‘uitzetten’

Steeds meer mensen ervaren vandaag de dag problemen met hun mentale gezondheid. Psychologen geven aan dat de prestatiedruk in onze huidige maatschappij torenhoog is. Ongeschreven regels neem je onbewust aan als jouw eigen normen, waardoor je er nog sterker naar gaat leven. Af en toe een time-out nemen om even tot je echte zelf terug te komen, is dan belangrijk. Doe dit een paar keer per dag voor een korte tijd, bijvoorbeeld een kwartier. Leg je telefoon weg, maak een wandeling, knuffel met je huisdier. Zelf weet je het beste hoe je de ‘uitknop’ vindt.

MediterenMediteren

In het Verre Oosten mediteert men al duizenden jaren. Hier in het Westen waren we er lange tijd wat sceptisch over, maar inmiddels wordt meditatie steeds meer geaccepteerd. Tal van medische en psychologische onderzoeken tonen bovendien aan dat meditatie positieve mentale effecten heeft. Mediteren is geenszins zweverig. Juist het tegenovergesteld. Je tracht je gedachten ermee tot rust te brengen en je compleet te richten op het hier-en-nu in plaats van het verleden of de toekomst. Het helpt je meer in het heden te leven. Zo dwalen je gedachten minder snel af en kun je emoties makkelijker verwerken.

Wil je starten met mediteren? Dan kan je met deze praktische tips leren je meditatie optimaliseren.

Zingeving

Zingeving gaat over het hebben van doelen in je leven. Iets wat elk mens nodig heeft om een gelukkig bestaan te kunnen leiden. Waarvoor kom jij ’s ochtends je bed uit? We hebben het dan niet over gezellig afspreken met vrienden, maar een dieper levensdoel. Des te meer je hieraan werkt, des te hoger is je welbevinden. Spiritualiteit helpt je om na te denken over wat voor jou de kern van het leven is en wat je wilt bereiken. Ook lukt het je beter om daarnaar te leven.

Bewust van wie je bent en wat je wilt

Centraal binnen spiritualiteit staat je bewustzijn. Je bewust worden van je gedachten, motivatie, kwaliteiten en zingeving en de dingen die betekenis geven aan je leven. Stuk voor stuk factoren die ook je mentale gezondheid goeddoen. Door spiritueel te leven, maak je in jezelf veel ruimte en energie vrij die je helpen je bewust te worden van wie je bent en wat je wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.