Wat kan ik doen om mijn geld slim te beleggen met deze hoge inflatie?

Op dit moment is de inflatie aanzienlijk hoger dan deze in decennia is geweest. Dat is voor een groot deel te wijten aan de pandemie. Inflatie zorgt ervoor dat je spaargeld minder waard wordt. Ook beleggingen worden negatief beïnvloed door inflatie. Ook daar kun je immers een deel van je geld verliezen. Echter bestaan er verschillende manieren om het effect van dalende beurzen op te vangen. Wij voorzien je van enkele tips om ten tijde van inflatie slim te kunnen beleggen.

Beleggen in vastgoed

Doorgaans kun je stellen dat het beleggen in vastgoed minder hinder ondervindt van de inflatie dan het beleggen in de meeste andere sectoren. Harde bezittingen stijgen nu eenmaal makkelijker mee met de waardevermindering van het geld. Dit maakt van vastgoed ook ten tijde van inflatie dus een zekere belegging. Dat geldt niet alleen nu, maar is ook in de geschiedenis telkens bewezen. Beleggen in onroerend goed is een van de beste manieren om jezelf (of beter gezegd: je vermogen) tegen de inflatie te beschermen.

Beleggen in de technologiesector

Alhoewel je je in geen enkele aandelensector kunt beschermen tegen inflatie, is ook het beleggen in aandelen van technologiebedrijven veilig gebleken. Technologiebedrijven zijn hooggewaardeerde bedrijven die snel groeien. Denk bijvoorbeeld aan Google en Netflix. De aandelen van deze bedrijven noemen we ook wel groeiaandelen. Dit type aandelen is van oudsher gevoeliger voor hogere rentes, maar niet voor inflatie.

Beleggen in grondstoffen

Een andere manier om het risico van inflatie het hoofd te bieden is door het beleggen in grondstoffen. Grondstoffen zijn doorgaans gevoelig voor economische groei en inflatie. Echter betekenen hoge grondstofprijzen ook hogere prijzen in de verkoopketen. De prijzen worden dus doorbelast aan de consument. Zo stijgt de omzet dus ook ten tijde van inflatie mee. Omdat aandelen daar ook van profiteren, kunnen deze op hun beurt zo een goede bescherming bieden tegen de sterke inflatie.

Slim Beleggen

Spreid je beleggingen over verschillende looptijden

Kapitaal dat voor meerdere jaren in obligaties zit, kan negatief worden beïnvloed door het sterk oplopende prijspeil. Bij een spaarrekening kan worden gekozen voor een hogere rente, maar bij obligaties ligt de rente gedurende de hele looptijd vast. Daarom is het verstandig om nooit enkel in beleggingen met lange looptijden te investeren. Deze leveren gemiddeld dan wel een iets hoger rendement op, maar worden gedurende de inflatie ook harder getroffen. Wellicht kun je herbeleggen in kortlopende leningen met een hoge rente. Zo blijft de schade beperkt.

En hoe zit het met goud?

Goud heeft altijd bekendgestaan als hét middel om je tegen inflatie te beschermen. Echter heeft men daar inmiddels zijn twijfels over geuit. De goudprijzen hebben meestal een positief verband met de inflatie. Dat wil echter niet zeggen dat wanneer de inflatie toeneemt, de goudprijzen dat ook doen. Het is dus zeker mogelijk dat goud aan koopkracht verliest. Werd goud voorheen nog gezien als een absolute hedge (een investering om een financieel risico af te dekken), vandaag de dag denkt men daar anders over.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.