Chroom picolinaat doet waarschijnlijk niet direct bij iedereen een belletje rinkelen. Toch worden supplementen met chroom steeds populairder. Chroom picolinaat zou verschillende voordelen voor je gezondheid kunnen hebben, en het kan zijn dat je uit dagelijkse voeding te weinig binnenkrijgt. Er is echter nog veel onduidelijk over chroom, omdat er nog vrij weinig onderzoek naar is gedaan.
Chroom zit dus ook in bepaalde voeding. Producten met volkoren graan zoals bruin brood, peulvruchten kruiden en noten bevatten bijvoorbeeld chroom. De concentraties hiervan zijn echter laag. Daarom wordt het ook gesupplementeerd, met name om af te vallen en om glucose tolerantie tegen te gaan. In de Verenigde Staten is chroom na calcium zelfs het meest verkochte supplement, met een omzet van meer dan 100 miljoen dollar. Ook in Nederland bedraagt de omzet uit chroom inmiddels enkele miljoenen. Een interessant middel dus, waar je hieronder meer over leest. Ik haalde een groot deel van mijn informatie via deze blogpost – zeker ook de moeite om te lezen dus!
Wat is chroom precies en welke effecten heeft het voor je gezondheid?
Chroom zit dus zeer waarschijnlijk ook in je dagelijkse voeding, als je er tenminste een gevarieerd voedingspatroon op na houdt. Naast de hierboven genoemde producten zit het ook in groente en fruit en in kleine hoeveelheden in zuivel en vlees. Het kan daarnaast zijn dat chroom in nog meer voedingsmiddelen zit, maar doordat er nog weinig onderzoek naar is gedaan is dit niet bekend. Een bekende bewering over chroom is dat het de eetlust zou verminderen, maar dit is niet waar. Als je het om die reden zou willen nemen is dit dus onnodig.
Chroom picolinaat speelt vooral een rol bij de koolhydraatstofwisseling en bij de werking van insuline. Het bewijs dat suppletie van chroom picolinaat positieve effecten heeft op de afgifte van insuline en voor het bloedsuikergehalte is echter mager. Er zijn wel aanwijzingen dat chroom picolinaat een gunstig effect heeft op de insulineafgifte en het bloedsuikergehalte, maar dat zou dan alleen gelden voor mensen met diabetes type 2.
Hoe zit het met een chroomtekort?
Tot nu toe is er in Nederland niets bekend over mensen met een chroomtekort. Men neemt aan dat iedereen in principe voldoende chroom binnenkrijgt wanneer je een gezond en gevarieerd eetpatroon hebt. In dat geval zou suppletie met chroom picolinaat dus niet nodig zijn.
Kun je dan ook teveel chroom binnenkrijgen? Ook daarover is nog niets bekend. Lage hoeveelheden chroom zijn absoluut niet gevaarlijk, het is lastig om te veel binnen te krijgen. De effecten van een overschot aan chroom zijn dus niet bekend. Let daarom wel op en ga niet zomaar extra chroom nemen.
In Nederland wordt er geen advies gegeven rondom de hoeveelheid chroom die je zou moeten binnenkrijgen. Mocht je het toch willen nemen, maar weet je niet hoeveel, dan zou je het advies in de Verenigde Staten kunnen overnemen. Daar raadt men aan om 25 tot 35 microgram chroom per dag binnen te krijgen. Als je dit niet uit je voeding haalt, zou je chroom picolinaat kunnen nemen als supplement. Doe dit alleen als je dit nodig hebt voor bepaalde problemen, het is onzinnig om zomaar chroom te gaan nemen.